Afschaffing telefonische consultaties is een nepbesparing op kap van de huisartsen

Kamerlid Irina De Knop is kritisch voor de beslissing van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) om telefonische consultaties bij de huisarts niet langer terug te betalen. “De minister gooit het kind met het badwater weg. Hij zou er goed aan doen om tekortkomingen in het systeem aan te pakken eerder dan het gewoon af te schaffen onder het mom van een valse besparingsmaatregel. Ook de artsen zelf zijn absoluut tegen de afschaffing want dit zal de torenhoge werkdruk nog verder doen toenemen.”
De maatregel wordt in de markt gezet als een tijdelijke besparing van 66 miljoen euro, maar in realiteit is die besparing uiterst onzeker, omdat er mogelijks een toename zal zijn van het aantal fysieke consultaties. En die fysieke consultaties kosten de overheid een pak meer. Bovendien zal het de zorg minder toegankelijk maken en de drempel verhogen. Want patiënten die anders een telefonische consultatie zouden verkiezen, moeten nu toch naar de dokterspraktijk.
De Knop: “Wij zijn absoluut vragende partij voor hervormingen en efficiëntiewinsten in de gezondheidszorg, maar dan wel in de juiste richting. Met deze maatregel doet de minister exact het omgekeerde van wat nodig is. In een tijd waarin digitale zorg een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg is, kiest deze regering ervoor om patiënten terug de wachtkamers in te duwen. Dit terwijl telefonische consultaties net een efficiënte oplossing zijn om de overbelasting van artsen te verlichten en patiënten sneller te helpen, bijvoorbeeld bij de bespreking van resultaten van onderzoeken en de gepaste doorverwijzingen.”
Volgens de minister is deze voorlopige beslissing, naast de budgettaire motieven, nodig om misbruik te voorkomen. “Uiteraard moeten gevallen van misbruik worden bestraft. Dat is evident. Uit de cijfers blijkt echter dat er slechts bij 6 artsen op een totaal van meer dan 10.000 een abnormaal aantal teleconsulten is vastgesteld. Dat is verwaarloosbaar.”
De beslissing is trouwens een flagrante schending van het regeerakkoord, waarin uitdrukkelijk wordt gesteld dat de regering de ambitie heeft dat elke patiënt vlot en snel terecht kan bij een zorgverlener. “Ik zie niet in op welk vlak de afschaffing van de telefonische consultaties daartoe bijdraagt”, zo besluit De Knop