Dringende nood aan versterkte cyberweerbaarheid | OpenVLD

Logo De liberalen De liberalen

Dringende nood aan versterkte cyberweerbaarheid

België wordt in toenemende mate geconfronteerd met een golf van cyberaanvallen die zowel de private als publieke sectoren treffen. Uit de meest recente cijfers die Kamerlid Kjell Vander Elst (Open Vld) opvroeg bij eerste minister Bart De Wever blijkt dat het aantal gemelde cyberincidenten bij het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) in drie jaar tijd bijna verviervoudigd is: van 94 meldingen in 2022 tot maar liefst 352 incidenten in 2024. Deze explosieve stijging onderstreept de dringende noodzaak om werk te maken van een coherente en gecoördineerde aanpak van cyberdreigingen en hybride oorlogsvoering.

Ransomware en DDoS blijven domineren

Ransomware blijft de meest voorkomende cyberdreiging in België. In 2024 werden 109 ransomware-incidenten gemeld, waarvan de meeste zich richtten op kmo’s, operators van vitale infrastructuur en lokale besturen. De aanvallen veroorzaakten ernstige economische en operationele schade. Daarnaast waren er in 2024 64 meldingen van DDoS-aanvallen, uitgevoerd door pro-Russische ‘hacktivistische’ groeperingen. Bij dit soort aanvallen worden servers of netwerken onbereikbaar gemaakt door ze te overspoelen met een massale hoeveelheid internetverkeer. Het is vaak als vergelding voor Belgische steun aan Oekraïne. Ze troffen niet alleen overheden en gemeenten, maar ook banken, telecombedrijven, nieuwsagentschappen en transportorganisaties.

Nieuwe vormen van cyberdreiging

Naast ransomware en DDoS signaleert het CCB een forse stijging in accountcompromitteringen – vaak als gevolg van phishing – met 72 meldingen in 2024. Opvallend was ook dat in oktober 2024 cyberaanvallen werden uitgevoerd op het Belgische verkiezingsproces, hoewel deze geen impact hadden op de verkiezingsresultaten. “Via cyberaanvallen is de hybride oorlogsvoering al jaren volop bezig.  Dat verloopt niet met tanks op de Grote Markt maar via het internet. Digitale aanvallen worden ingezet om onze democratie te ondermijnen en te destabiliseren,” aldus Vander Elst. “De huidige dreigingen tonen aan dat er een versnelling nodig is in de uitvoering van de nationale cyberveiligheidsstrategie. Het is van cruciaal belang dat federale en lokale overheden, de veiligheidsdiensten en de private sector hun inspanningen intensiveren om de weerbaarheid van België te verhogen. Ook binnen Defensie moet de focus op cyber verhogen. We moeten van onze ‘Cyber Command’ zo snel als mogelijk een volwaardige ‘cyber component’ maken.”

Juridische kennisgeving | Privacy