Eerste reactie Open Vld op Vlaams regeerakkoord
De jobbonus wordt afgeschaft, de dienstcheques worden duurder, belastingkortingen voor werkende mensen worden afgeschaft. De gemeenschapsdienst, ingevoerd om langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen, wordt een soort overheidstewerkstelling. Volgens Open Vld is het duidelijk dat de nieuwe Vlaamse regering er niet is voor wie werkt of onderneemt. Ondertussen ontbreekt elke concreet initiatief om de verstikkende regellast in Vlaanderen te verminderen.
Open Vld voorzitster Eva De Bleeker maakt zich zorgen: ‘Wat we al langer vreesden, blijkt nu ook werkelijkheid. Verschillende Vlaamse maatregelen die vandaag werkende mensen helpen, sneuvelen definitief in het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering. Veel verder dan het evalueren van de overdreven administratieve rompslomp voor bedrijven en het complex vergunningenbeleid komt men niet’
Zo schaft de nieuwe Vlaamse regering de jobbonus af en schuift de verantwoordelijkheid om werken te doen lonen van haar af richting de federale regering die nog gevormd moet worden.
Volgens Open Vld is dit onbegrijpelijk. Fractievoorzitter Tom Ongena: “In hetzelfde regeerakkoord lezen we dat men aandringt op een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid. Maar tegelijkertijd schrapt men in één pennentrek de belangrijkste bestaande Vlaamse arbeidsmarktmaatregel die ervoor zorgt dat werken in Vlaanderen meer loont dan niet werken. Waarom vraag je meer bevoegdheden als je er uiteindelijk toch niets mee doet en de hete aardappel toch gewoon terug naar het federale niveau stuurt? De afschaffing van de jobbonus zal vooral net de mensen een laag inkomen treffen. Deborah van de kassa zal het gelag betalen.”
Tussen de lijnen van het regeerakkoord door valt er ook te lezen dat de dienstencheques duurder zullen worden voor de gebruiker, wat de combinatie werk en leven moeilijker zal maken. Dat men de huishoudhulpen en ook de kinderbegeleiders betere loonvoorwaarden belooft, is gegeven de afschaffing van de jobbonus, waar net zij veel van profiteren, een maat voor niks. Fractievoorzitter Tom Ongena: “Wat deze nieuwe Vlaamse regering langs de ene kant extra belooft, pakt ze aan de andere kant terug af. Voor wie werkt zal de combinatie werk-privé niet lonen, maar duurder worden, in het bijzonder voor de alleenwoners die destijds slechts het halve voordeel van de dienstencheques genoten maar nu het dubbele nadeel zullen moeten dragen. En hoe dit de aantrekkelijkheid van een aantal beroepen zoals huishoudhulpen maar ook kinderbegeleiders moet verbeteren is een raadsel.” In het specifieke geval van de kinderopvang, zet dit ook alle beloftes inzake beschikbare plaatsen onder druk.
Niet alleen is dit nieuw regeerakkoord slecht nieuws voor wie werkt, er dreigt ook totale stilstand op het vlak van activering van langdurig werklozen. Onder impuls van Open Vld kwam er vorige regering de verplichte gemeenschapsdienst. Dat het systeem nog niet voldragen was, stond als een paal boven water. Open Vld onderschrijft daarom ook de nood aan een hervorming. De manier waarop de nieuwe Vlaamse regering van gemeenschapsdienst gewoon platte overheidstewerkstelling wil maken, is echter de foute richting. Open Vld pleit er al lang voor om de stok achter de deur om effectief te sanctioneren als een langdurig werkloze gemeenschapsdienst weigert, groter te maken. De vaagheid van het regeerakkoord over wat een passende samenlevingsjob inhoudt, doet echter het tegenovergestelde vermoeden. Het is volgens Open Vld goed dat de VDAB meer concrete mijlpalen krijgt en ziet een aantal goede maatregelen. Dat een fundamentele hervorming de VDAB uitblijft, vindt Open Vld echter een gemiste kans. Fractievoorzitter Tom Ongena: “Het negeert dat het model van de VDAB als regisseur van de arbeidsmarkt vandaag gewoon noch efficiënt, noch voldoende effectief is.”
Tot slot is er geen enkel concreet engagement om de verstikkende regellast in Vlaanderen te verminderen. Partijvoorzitter Eva De Bleeker: “Er zal wat gescreend, geëvalueerd en nagedacht worden om later er dan nog eens over na te denken. Wanneer het wel concreet wordt, is het meestal dat men de regels gaat aanscherpen.” Zo gaat de Vlaamse overheid zich nog meer bemoeien hoe personen met een handicap hun persoonsvolgend budget moet uitgeven. Over de uitbreiding van het persoonsvolgend budget naar minderjarige personen met een handicap of ouderen wordt geen woord gerept. Vadertje staat blijft bepalen hoe en waar zij moeten leven.
Partijvoorzitter Eva De Bleeker: “We staan voor gigantische sociaaleconomische uitdagingen. Onze koop- en concurrentiekracht staat onder druk, bedrijven trekken weg door het ongunstig ondernemersklimaat. Een nieuwe Vlaamse regeringen moet daar een krachtig en duidelijk antwoord op bieden. Dat ondanks zo lange onderhandelingen, er nog zoveel vage passages in het regeerakkoord zitten, laat zien dat de partijen er niet in slagen de welvaart van de Vlaming boven hun eigen partijbelangen te plaatsen. Wat er wel in staat, is gewoonweg te weinig om een antwoord te bieden op die uitdagingen.”