Eva De Bleeker over het regeerakkoord: “De enige belasting die nog niet bestond, wordt nu toch ingevoerd"
Na 236 dagen van onderhandelingen hebben de Arizona-partijen een regeerakkoord bereikt, wat deze formatie de derde langste in de Belgische geschiedenis maakt. “Je verwacht dat na acht maanden onderhandelen er een concreet en ambitieus regeerakkoord ligt, maar dat is niet het geval. Wat nu voorligt volstaat niet om de uitdagingen waarvoor ons land staat aan te pakken,” stelt partijvoorzitter Eva De Bleeker.
Ambitie stelselmatig naar beneden tijdens onderhandelingen
“De wereld is compleet veranderd op korte tijd. Terwijl sommige landen hun ambitie verhogen, is het ambitieniveau van ons land onder druk van de socialisten stelselmatig naar beneden gehaald,” zegt Eva De Bleeker. Dat is net wat we niet nodig hebben. De huidige situatie is zorgwekkend, met donkerrode cijfers uit alle sectoren van onze economie. De partijvoorzitter benadrukt de ernst van de situatie: “In dit regeerakkoord zie ik weinig zaken die ervoor zorgen dat onze economie groeit en dat ondernemerschap wordt gestimuleerd. Het wordt net moeilijker gemaakt, door de lasten op onze bedrijven te verhogen en de regellast niet te verlagen. Investeren in ons land wordt onaantrekkelijk gemaakt.”
Sterkste schouders, alle lasten
Naast een verlaagde ambitie wordt opnieuw gekeken naar dezelfde groep mensen die inspanningen moet leveren. “De socialisten hebben hun trofee binnengehaald. De enige belasting die nog niet bestond in ons land, wordt nu toch ingevoerd na twintig jaar liberale weerstand tegen een meerwaardebelasting. Als je ziet hoever Conner Rousseau deze regering naar links kon duwen in slechts acht maanden, wat zal er dan gebeuren in vijf jaar. Een meerwaardebelasting met een echte budgettaire impact raakt altijd de middenklasse,” stelt Eva De Bleeker. “De lastenverhoging wordt meteen ingevoerd, maar de aangekondigde lastenverlaging wordt uitgesteld. Intussen zullen het de werkende, sparende en ondernemende Vlamingen zijn die de rekening zullen betalen.”
Staat blijft boven zijn stand leven
Tenslotte, ons overheidsbeslag behoort tot de hoogste ter wereld, maar er wordt nauwelijks iets gedaan om de staat te verkleinen. “Werknemers en werkgevers zullen inleveren, maar de overheid doet zelf weinig inspanningen. Als het gaat over de lasten eerlijk verdelen, dan kan dat wel tellen. De staat blijft boven zijn stand leven. Dat is niet het juiste signaal,” besluit Eva De Bleeker.