Logo De liberalen De liberalen

"Faillissementen voorkom je niet met filosofie"

Imane Belguenani

Het Brusselse economische beleid heeft te veel gefocust op filosofie en te weinig op het versterken van het economisch weefsel.” Dat verweet Imane Belguenani (Brussels parlementslid, Open Vld) aan de Brusselse minister voor Economische Transitie, Barbara Trachte (Ecolo), in een debat over het recordaantal faillissementen in Brussel. „Er is vooral te weinig gedaan aan het verminderen van de fiscale druk.”

Het aantal faillissementen bereikte een record in 2024 in Brussel (+15%). Ook het aantal gerechtelijke ontbindingen nam fors toe (140 per maand). Als er niets meer over is, is een ontbinding goedkoper dan een faillissement. De oorzaak, volgens de voorzitter van de Franstalige ondernemingsrechtbank Paul Dhaeyer in L’Echo, is de nasleep van COVID en opeenvolgende crisissen. Veel kleine én grotere bedrijven hebben geen marge of reserves meer om tegen de crisis in te gaan.

„Uit vele bedrijfsbezoeken,” reageert Imane Belguenani, „krijgen we de feedback dat bedrijven geen geschikt personeel vinden, maar ook dat de fiscale druk, in het bijzonder de gemeentelijke, te hoog is. Dat is de resenti. Het verslag van het Rekenhof over de moeilijke activering door Actiris, het rapport van VOKA Metropolitan over de fiscale druk op ondernemers in Brussel in vergelijking met de rand, de oproep van Brussels Industries Synergy over de nood aan ruimte voor maakbedrijven … stapelen zich op.”

In het parlement reageerde minister Trachte dat ze de afgelopen jaren met veel pragmatisme en overleg met werkgevers deze crisissen is tegemoetgetreden. Onder andere met financiële steun voor bedrijfsbemiddeling en gerechtelijke reorganisatie, en met het Platform voor Bedrijven in Moeilijkheden.

Imane Belguenani was alvast blij dat de minister ingaat op haar vraag om de financiële steun voor bemiddeling verder te zetten en dit op de regeringstafel te brengen. „Dit kan al heel wat jobs redden op korte termijn,” meent Belguenani. „Maar daar waar er wellicht pragmatisme was in de crisissen, surfte het beleid te veel op ideologie en ideeën in het versterken en vergroenen van de Brusselse economie. Onze Open Vld-fractie heeft daar heel vaak op gewezen, bijvoorbeeld met de economie-donut. Donuts zijn aantrekkelijk en lekker, maar niet altijd gezond – ook niet voor onze Brusselse economie. Onze economie heeft vandaag echt nood aan een evenwichtig dieet op lange termijn,” stelde Belguenani in het parlement.

Ze verwijst naar de Donuttheorie van Kate Raworth, een theorie die minister Trachte als leidraad wilde nemen. „Het is heel conceptueel, het ontkent de nood aan groei, en in tegenstelling tot wat we bij bedrijven effecief wel zien, onderschat de theorie de innovatieve kracht van ondernemers. Laat ons duidelijk zijn: de prioriteit is de fiscale druk op onze ondernemers transparant maken en zorgen voor meer activering op de arbeidsmarkt, ook en vooral in die sectoren die impact hebben op het klimaat en de economische transitie,” besluit Belguenani.

Juridische kennisgeving | Privacy