Laat meer jongeren toe tot opleiding Defensie en Veiligheid!

De opleiding Defensie en Veiligheid in het technisch onderwijs zit vol, maar scholen kunnen niet uitbreiden omdat er momenteel niet meer plaatsen voorzien. Op een vraag van Stephanie D’Hose beloofde Vlaams onderwijsminister Zuhal Demir extra structurele capaciteit, maar wel pas vanaf schooljaar 26-27. Daarvoor is medewerking van het federale niveau nodig, onder meer voor de inzet van veiligheidsexperts van defensie, politie en brandweer. D’Hose: “Geef jongeren die willen instappen in een veiligheidsberoep ook de kans om dat te doen. Hopelijk geeft de federale N-VA hier nu snel gevolg aan.” Demir stelde wel nog dat ze in tussentijd ook met de huidige 16 scholen gaat praten om te kijken of er al eerder plaatsen kunnen bijgemaakt worden.
De studierichting Defensie en Veiligheid bereidt jongeren voor op een toekomst in de brandweer, politie, defensie of andere veiligheidssectoren. Sinds de lancering in 2021 is het succes overweldigend, maar de opleiding botst nu op een kunstmatige limiet van 550 leerlingen en 16 scholen.
Het probleem? De opleiding is afhankelijk van stages en samenwerking met federale actoren zoals politie, brandweer en defensie. Door capaciteitsproblemen op dat niveau wordt er een limiet opgelegd aan het aantal leerlingen dat mag starten. Zelfs al is de vraag bij jongeren én scholen groter, de Vlaamse overheid houdt de deur op slot vanwege de beschikbaarheid en noodzakelijke medewerking van de federale partners.
Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) trok aan de alarmbel en vroeg Vlaams onderwijsminister Zuhal Demir om actie. Voor Open Vld mag de gesloten deur niet dicht blijven. Jongeren die zich willen inzetten voor de veiligheid van onze samenleving worden zo afgeremd. Vlaanderen zou deze jongeren net moeten aanmoedigen. De frustratie bij scholen groeit, zeker nu opendeurdagen naderen en er geen duidelijkheid is over het aantal inschrijvingen dat toegelaten wordt.
Demir zegt in overleg te zijn met de federale collega’s en antwoordde op de vraag van D’Hose dat er uitbreiding komt, weliswaar maar pas vanaf 1 september 2026. Niet volgend schooljaar dus, maar het schooljaar erna. Tot die tijd gaat de minister met de betrokken scholen zelf kijken of er andere oplossingen zijn om al eerder een aantal plaatsen bij te creëren.
Open Vld betreurt dat de structurele uitbreiding er pas vanaf 1 september 2026 komt en niet een jaar eerder. Want de opleiding kan net helpen om de personeelstekorten bij politie, brandweer, defensie en de brede veiligheidssector op te lossen en dus de vicieuze cirkel te doorbreken. D’Hose: “Het is natuurlijk zeer jammer dat terwijl er grote tekorten zijn in politie, brandweer en defensie, we jongeren, die zich net willen engageren voor die beroepen, nog een jaar moeten laten wachten.”
D’Hose is wel blij dat de Vlaamse regering de vraag nu wel gesteld heeft aan de federale regering en dat er toch al bekeken wordt of er in tussentijd nog manieren zijn om het aantal plaatsen al wat op te krikken. Ze hoopt wel dat er nu snel actie komt van het federale niveau. D’Hose “De N-VA zit in beide regeringen. Dan moet ze ook iets doen. Het mag niet blijven bij gespierde taal. Woorden moet ook in daden worden omgezet,” aldus D’Hose.