Maurits Vande Reyde
Er is in het Vlaams regeerakkoord geen rekening gehouden met 98 miljoen euro die zou moeten dienen voor het verhogen van de laagste lonen voor zorgpersoneel in woonzorgcentra. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) op een vraag van Maurits Vande Reyde in de eerste commissie welzijn van de nieuwe legislatuur. “Opvallend dat je na vier maanden onderhandelen 98 miljoen uit het oog verliest voor één van de meest dringende noden in de zorgsector” zegt Vande Reyde.
De loonsverhoging volgt uit een sociaal akkoord en zogenaamde functieclassificatie die door het Instituut voor Functieclassificatie (IFIC) is uitgebracht. Dat orgaan bepaalt de loonnormen in de zorgsector. Door de stijgende werklast van personeel in de woonzorgcentra hebben ze recht op een loonsverhoging. Voor een personeelslid dat zware taken uitvoert om ouderen te verzorgen, zou dat volgens berekeningen van Vande Reyde uitkomen op ongeveer 360 euro bruto per maand. De budgettaire kost daarvan is 98 miljoen euro voor Vlaanderen. In Wallonië is deze loonsverhoging wel al gedeeltelijk doorgevoerd. Daardoor zou zorgpersoneel in de Waalse woonzorgcentra binnenkort meer gaan verdienen dan in de Vlaanderen.
Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde dook in de financiële cijfers van het regeerakkoord en concludeert dat deze loonsverhoging uit het oog verloren is. Minister van welzijn Caroline Gennez bevestigde in de commissie dat ze “nog geen weet had” van de nieuwe loonnormen die volgen uit de IFIC-classificatie.
Voor de hele ouderenzorg is er in het Vlaams regeerakkoord in totaal wel 140 miljoen euro extra budget voorzien. Maar dat bedrag zou volgens Vande Reyde al ingezet worden voor een resem andere maatregelen zoals extra bedden om de vergrijzing op te vangen, verzorgingsmateriaal, verhoogde kosten voor hun aangepast vervoer enzovoort.
“Als je wel rekening houdt met enkel maar deze nieuwe loonnormen, dan zou het hele extra budget voor ouderenzorg uit het regeerakkoord al voor 70% opgebruikt worden. Dat betekent dus ofwel een budgettair gat van circa 100 miljoen euro, ofwel de verhoging van de laagste lonen niet doorvoeren. In beide gevallen zou dat een aanzienlijke misser zijn. Het gaat hier over 30.000 mensen met de zwaarste zorgtaken in de woonzorgcentra. Het zijn bovendien dezelfde mensen die door de nieuwe Vlaamse regering getroffen kunnen worden door de mogelijke afschaffing van de jobbonus”.