N-VA blokkeert verlaging erfenisbelasting: “Onbegrijpelijk hoe men zo buigt voor socialisten” | OpenVLD

Logo De liberalen De liberalen

N-VA blokkeert verlaging erfenisbelasting: “Onbegrijpelijk hoe men zo buigt voor socialisten”

Maurits Vande Reyde

Deze week verdedigde Vlaams Parlementsleden Maurits Vande Reyde twee voorstellen om de erfenisbelasting gevoelig te laten dalen. Eén  verlaging ging naar de erfenissen tussen partners, over vermogen dat samen werd opgebouwd. De andere verlaging over de kinderloze singles, wiens erfenissen nu verschrikkelijk hoog belast worden. Helaas stemden N-VA en de andere Vlaamse meerderheidspartijen Vooruit en CD&V de twee voorstellen weg. Indieners Maurits Vande Reyde en Egbert Lachaert: “Erfenisbelastingen zijn onrechtvaardige belastingen op verdriet en verlies. Het is onbegrijpelijk dat de N-VA opnieuw buigt voor de socialisten en punt uit hun eigen programma wegstemt.”

Wanneer iemand komt te overlijden brengt dat enorm veel verlies en verdriet met zich mee. Helaas ook kosten en lasten want de overheid vindt het nodig om je te belasten op datgene dat je nalaat aan je kinderen of vrienden. Dat je er al belastingen op betaalde toen je leefde, maakt niet uit. Betalen zul je. Voor Open Vld zijn erfenisbelastingen daarom onrechtvaardige belastingen, die op termijn helemaal afgeschaft zouden moeten worden.

Een aantal situaties zijn nog meer onrechtvaardig dan andere. Daarom dienden Maurits Vande Reyde en Egbert Lachaert twee voorstellen in om de erfenisbelastingen te verlagen.

Een eerste voorstel gaat over de erfbelastingen op de nalatenschap van singles zonder kinderen. Terwijl erfgenamen in rechte lijn gemiddeld 6,6% van het vermogen aan erfbelasting betalen, bedraagt de belastingdruk voor andere erfgenamen vaak meer dan 47%. Hierdoor zien singles een groot deel van hun opgebouwde vermogen naar de overheid vloeien, in plaats van naar een erfgenaam van hun keuze.

De cijfers tonen de schrijnende ongelijkheid aan van de huidige erfbelastingen:

  • Erfgenamen in rechte lijn (kinderen, kleinkinderen): betaalden in 2023 605 miljoen euro erfbelasting op een vermogen van 8,2 miljard euro.

  • Andere erfgenamen (vrienden, neven, nichten): betaalden 818 miljoen euro erfbelasting op slechts 1,7 miljard euro vermogen.

Open Vld stelt daarom een eenvoudige maar doeltreffende hervorming voor. Het voorstel geeft kinderloze singles de mogelijkheid om één erfgenaam aan te wijzen – een vriend, broer, zus of andere vertrouwenspersoon – die dezelfde gunstige tarieven geniet als erfgenamen in rechte lijn. Concreet betekent dit:

  • Tarieven van 3%, 9% en 27% in plaats van de huidige 25%, 45% en 55%.

  • Een vrijstelling voor de gezinswoning, net zoals die geldt voor koppels.

Hoewel de Vlaamse regering plannen heeft voor een algemene verlaging van de erfbelasting, blijven de discriminaties voor singles bestaan. Uit voorlopige berichten blijkt dat de verlaging voornamelijk zou gebeuren door een hogere belastingvrije som, wat de tarieven zelf ongemoeid laat. Dit betekent dat de belastingdruk voor singles en hun erfgenamen nauwelijks zal dalen.

Egbert Lachaert
Egbert Lachaert: „Erfenisbelastingen zijn onrechtvaardige belastingen op verdriet en verlies. Het is onbegrijpelijk dat de N-VA opnieuw buigt voor de socialisten en punt uit hun eigen programma wegstemt.”

Een tweede voorstel gaat over de erfbelastingen tussen partners. Wat partners bij leven opbouwen, bouwen ze vaak samen op door er samen voor te werken en elkaar te helpen. Ze betalen daar samen ook belasting op. Dat maakt het natuurlijk extra onrechtvaardig dat wanneer één van de partners komt te overlijden, de overlevende partner erfbelasting moet betalen op iets waar hij eigenlijk zelf mee heeft voor gewerkt en al belasting op heeft betaald. Open Vld wil de erfbelastingen tussen partners daarom afschaffen. Dat past voor de liberalen ook in een groter verhaal over het stelselmatig verminderen en afbouwen van successierechten voor alle Vlamingen.

De twee voorstellen werden deze week behandeld in de commissie Financiën van het Vlaams Parlement. Tot grote verbazing van commissielid Maurits Vande Reyde stemde de N-VA, samen met haar coalitiepartners de voorstellen weg. De N-VA beweerde nochtans eerder voorstander te zijn.

„Waarom zou de overheid meer dan de helft opeisen van wat mensen met hard werken hebben opgebouwd? Dat is onrechtvaardig en niet meer van deze tijd. Het systeem discrimineert bovendien singles en moet dringend veranderen. Onze voorstellen brengen s een stap dichter bij een Vlaanderen waar hard werken en sparen beloond worden in plaats van bestraft. Helaas kiest de Vlaamse regering het tegenovergestelde.” zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld).

Fractieleider Egbert Lachaert: “Het ging hier om onderbouwde en betaalbare voorstellen. Helaas smijt men dit gewoon overboord. Onbegrijpelijk. Je kan de socialisten niet kwalijk nemen dat ze socialist zijn. Dat de N-VA hier echter in mee gaat en stemt tegen haar eigen standpunten, geraakt er bij ons niet in.”

Juridische kennisgeving | Privacy