Nieuwe ongelijkheid tussen ex-partners dreigt

In de nieuwste federale plannen wordt de fiscale aftrek van onderhoudsuitkeringen grondig hervormd. Maar liefst 174.237 belastingplichtigen worden rechtstreeks getroffen. Alles samen gaat het om een bedrag van 698 miljoen euro aan onderhoudsuitkeringen, goed voor een fiscaal voordeel van 212 miljoen euro. Dat blijkt uit een antwoord van minister Jambon op een vraag van Kamerlid Steven Coenegrachts (Open Vld). Op kruissnelheid wil de regering op die manier jaarlijks 56,5 miljoen euro besparen. De vraag is of dat haalbaar is wanneer mensen hun echtscheidingsovereenkomst gaan aanpassen.
De maatregel wordt verdedigd als een eerlijke stap richting meer fiscale neutraliteit, op basis van het advies van de Hoge Raad van Financiën. Die stelde dat het huidige systeem dubbele voordelen kan opleveren voor gescheiden ouders – in tegenstelling tot ouders die samenwonen. Maar tegelijk kiest de minister ervoor om ook de belastbaarheid van ontvangen onderhoudsuitkeringen te verlagen. Dit betekent dat de ontvanger minder belasting betaalt, terwijl de betaler tegelijk zijn fiscale aftrek verliest. Zo dreigt net méér onevenwicht te ontstaan tussen ex-partners. “De regering noemt dit een eerlijke maatregel, maar versterkt in realiteit het verschil tussen wie betaalt en wie ontvangt. Dat zal onvermijdelijk tot spanningen leiden. De overheid moet deze impact erkennen en er pragmatisch mee omgaan”, zo zegt Coenegrachts. De hervorming raakt bovendien niet enkel nieuwe regelingen, maar ook bestaande onderhoudsverplichtingen. Dat opent de deur naar duizenden heronderhandelingen van echtscheidingsovereenkomsten.
“Een scheiding is een breukmoment in een mensenleven. De regering dreigt mensen terug naar de onderhandelingstafel te dwingen, waarbij oude en vaak pijnlijke wonden opnieuw worden opengereten. Het minste wat we kunnen vragen, is dat de fiscus daar met zorg en redelijkheid mee omgaat. Want meer dan over cijfertjes gaat het hier over bijzonder delicate en persoonlijke situaties tussen ex-partners en hun kinderen. Het zijn bij uitstek de kinderen die slachtoffer zijn van spanningen. Juridische hardvochtigheid is hier niet op zijn plaats”, aldus Coenegrachts.