Ongedekte cheque voor Defensie: begroting van 2025 stevent af op een extra tekort van 7 miljard

De federale regering heeft bijkomende middelen vrijgemaakt voor Defensie. Maar het gaat helaas om een ongedekte cheque. Er wordt geen enkele structurele inspanning geleverd om deze nieuwe uitgaven te financieren. In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van boekhoudkundige trucs om dit jaar vier miljard euro extra te vinden: De inkomsten uit de bevroren Russische tegoeden bij Euroclear worden gerecycleerd, Belfius zou 500 miljoen euro extra dividend moeten uitkeren. Voor de rest is er enkel mist. Geen duidelijk plan, geen structurele financiering, geen duurzaam perspectief.
Nochtans had deze regering bij herhaling beloofd dat alle extra uitgaven voor Defensie volledig gecompenseerd zouden worden. Dat blijkt vandaag helemaal niet het geval. Deze beslissing vergroot het begrotingstekort nog verder: In februari, bij de start van de regering, zaten er al 2,2 miljard euro aan gaten in de begrotingstabellen van Bart De Wever. Het Monitoringcomité stelde in maart vast dat de situatie met nog eens 2,4 miljard euro verslechterd is. En met dit akkoord wordt daar minstens 2 miljard euro extra aan toegevoegd.
Geen enkele structurele maatregel wordt genomen – zelfs niet voor kleinere bedragen.
De regering doet gewoon de kas open om Defensie te financieren, zonder compensatie. En wat het extra dividend van Belfius betreft: ook dat is nog helemaal niet zeker. Er is een goedkeuring nodig van de Raad van Bestuur én van de Europese Centrale Bank, die hier met grote terughoudendheid naar zal kijken.
Alexia Bertrand: “Het paasakkoord is er één van geld uitgeven zonder de uitgaven te verlagen. Arizona doet de schuld verder oplopen en steunt op eenmalige maatregelen.
Van een duurzaam plan voor de komende jaren is geen sprake. Een pad om de extra uitgaven structureel te financieren ontbreekt volledig.”
Vincent Van Quickenborne: “Deze regering schuift de inspanningen voor zich uit. Het is een constante die we al van bij de start van Arizona zien. Het gevolg zien we vandaag: een gat in de begroting van bijna 7 miljard eur in 2025, of meer dan 1% van het BBP. De regering blijft met geld strooien maar hakt geen enkele knoop door. Over de meerwaardebelasting is zelfs nog niet gesproken en de veelbesproken afschaffing van het SWT is netjes uitgesteld. We zien in het akkoord geen énkele inspanning die tegenover de extra uitgaven wordt gezet en dat is bijzonder kwalijk.”