Vlaams Parlement keurt unaniem resolutie tegen executies in Iran goed

Jasper Pillen had een resolutie ingediend om de Vlaamse Regering op te roepen om een krachtig signaal te geven tegen de aangekondigde executies van politieke gevangenen in Iran. Open Vld veroordeelt het repressieve Iraanse regime en eist diplomatieke druk op Teheran. De resolutie werd uiteindelijk meegetekend door alle democratische partijen en werd unaniem goedgekeurd in in het Vlaams Parlement. “We moeten met z’n allen in Europa die druk verhogen. Ik ben blij dat we dit nu met één stem doen in het Vlaams Parlement.” aldus Jasper Pillen.
Het aantal executies in Iran bereikte in 2024 een triest record. Het islamitische regime voert met meer dan 901 geregistreerde executies een waar schrikbewind. Politieke tegenstanders worden systematisch vervolgd en ter dood gebracht om elk protest in de kiem te smoren. Nu zijn opnieuw verschillende politieke gevangenen met executie bedreigd. In een aantal gevallen is die dreiging zeer imminent. Ook de Iraans-Zweedse professor en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali, die al acht jaar in erbarmelijke omstandigheden gevangen zit, loopt nog steeds het risico geëxecuteerd te worden.
Voor Open Vld, die zich altijd en op alle fora tegen de doodstraf uitspreekt, is het duidelijk dat gegeven de enorme stijging in het aantal executies en het groot risico dat een aantal politiek gevangenen op dit moment lopen, men alle zeilen moeten bijzetten om de druk op Iran te verhogen. Dat geldt voor alle niveaus en regeringen in ons land. Daarom had Vlaams Parlementslid Jasper Pillen een resolutie ingediend in het Vlaams Parlement dat ook de Vlaamse regering oproept om de druk te verhogen.
Volgens Pillen gebruikt het Iraanse regime executies als politiek wapen om de bevolking te intimideren en kan dit en mag dit niet zonder gevolgen blijven. Hij vroeg daarom ook dat Vlaanderen een duidelijk signaal zou geven en Iran onder druk zetten om de mensenrechten te respecteren.
Pillen vroeg concreet in zijn resolutie dat de Vlaamse Regering haar invloed binnen de EU gebruikt om te pushen voor meer forse maatregelen in de hoop Iran zo ver te krijgen dat men de doodstraf afschaft en politieke gevangenen vrijlaat. In het bijzonder vraagt Pillen om samen te werken met andere Europese lidstaten en de Europese Unie om er bij Iran op aan te dringen professor Djalali vrij te laten en zijn executie in geen geval uit te voeren. Tot slot pleitte hij ervoor dat Vlaanderen steun biedt aan het maatschappelijk middenveld dat opkomt voor de mensenrechten in Iran.
Het initiatief van Pillen kreeg snel ruime steun. Alle democratische partijen tekenden het voorstel van resolutie mee. Bij de stemming in het Vlaams Parlement werd het unaniem goedgekeurd.
Pillen: “Alleen door samen te werken zullen we impact kunnen hebben op het Iraanse regime. Dat houdt natuurlijk in dat we overal dat signaal geven, dus ook in het Vlaams Parlement. Meer nog, Vlaanderen kan en moet de trekker zijn om die druk te verhogen en hoog te houden. Ik ben blij dat alle partijen in het Vlaams Parlement het daarmee eens waren.”
Pillen: “Het recht op leven en vrije meningsuiting zijn fundamentele waarden. Het Iraanse regime trapt die rechten met de voeten. Liberalen zullen daar altijd tegen strijden. We zijn pas echt vrij als we allemaal vrij zijn.”