Vlaamse defensiedeal werd dure koehandel

De Vlaamse Regering kondigt een defensiefonds van één miljard aan en 200 miljoen aan structurele uitgaven in het domein welzijn. Open Vld klaagt deze koehandel aan en wil weten hoe de Vlaamse Regering de nieuwe defensiedeal en structurele uitgaven wil financieren. De Vlaamse liberalen vragen daarom dat de commissies Financiën en Welzijn van het Vlaams Parlement, dat in reces is, alsnog samenkomen.
Gisteren sloot de Vlaamse Regering een akkoord waarbij de minister-president kan uitpakken met een defensiefonds van één miljard euro, terwijl coalitiepartner Vooruit tot 200 miljoen euro extra binnenhaalde voor het domein Welzijn – waar het nog steeds wachten is op het exacte plan voor de kinderopvang. Een traditionele koehandel, waarbij de vraag blijft: wie gaat dat allemaal betalen?
“Onze fractie is er niet tegen gekant dat Vlaanderen meewerkt om onze defensie te versterken tegen allerlei dreigingen. We moeten onze veiligheid verbeteren op vlak van cybersecurity, werken aan betere bescherming tegen buitenlandse inmenging en beïnvloeding, en we moeten ons onderwijs op niveau houden. Investeringen in defensie kunnen ook een positieve return hebben op onze Vlaamse economie,” zegt fractieleider Egbert Lachaert. “Waar wij evenwel voor passen, is geld voorzien zonder goed te weten waaraan men het gaat spenderen. Bovenal willen wij een eerlijk debat over de financiering van al die defensie-uitgaven. Hoe gaan we die betalen?”
De Vlaamse Regering voert helemaal geen eerlijk debat, want ze lijkt via tussenwegen één miljard euro extra schuld te maken om uitgaven in bepaalde takken van de industrie te financieren, maar het is onduidelijk waar dat geld vandaan komt. Bovendien zou het van goed bestuur getuigen om eerst overeen te komen waar men gaat besparen om die uitgaven te dekken. Het tegendeel gebeurt.
Tegelijk werd een deal gesloten om aanzienlijke bijkomende budgetten in het domein Welzijn uit te geven, waar deze Vlaamse Regering al meer dan één miljard euro extra in voorzag op vraag van Vooruit. Om wat juist te doen?
“Tot hiertoe blijft minister Gennez vaag over hoe haar plan voor kinderopvang er precies uitziet. Er wordt gemikt op minder kinderen per begeleider en een beter statuut voor de medewerkers, maar op zich leidt geen van die zaken tot meer plekken in de kinderopvang. Investeerders in de sector investeren op dit moment niet in de openstaande gesubsidieerde plaatsen vanwege het onduidelijke kader. Met geld zwaaien verandert daar niets aan,” zegt Egbert Lachaert.
Men geeft meer dan één miljard euro extra uit, terwijl de Vlaamse begroting haar evenwicht al lang kwijt is. “De begroting is mijlenver verwijderd van een traject naar evenwicht, zoals vastgelegd door de regering-Jambon. De cijfers worden roder en roder. Dit is onhoudbaar,” vult Lachaert aan.
“Om al deze redenen vraagt de Open Vld-fractie dan ook een bijeenkomst van de commissie Financiën én van de commissie Welzijn. Het kan immers niet dat een regering dergelijke plannen lanceert, en het parlement daar – omwille van twee weken reces – niet over zou kunnen debatteren. Wij vragen de commissievoorzitters en parlementsvoorzitter Freya Vandenbossche dan ook om het Vlaams Parlement ernstig te nemen en een debat mogelijk te maken in de commissies tijdens de loop van volgende week,” sluit Egbert Lachaert af.